-
Petrik de Heus

Drie manieren om een portfolio te gebruiken

In de literatuur wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 soorten portfolio's: verzamelen, presenteren en evalueren.

Het verzamelportfolio bestaat uit al het werk dat een leerling gemaakt heeft. Het bestaat ook uit werk waar een leerling minder trots op is, maar wat belangrijk is om de ontwikkeling vast te leggen. Het toevoegen van werk in Bordfolio is laagdrempelig en afgeschermd. Alleen de leerling en de leerkrachten kunnen het zien. Zo kan er zonder problemen ook werk waar de leerling minder trots op is verzameld worden.

Het presentatieportfolio bestaat uit het werk waar leerlingen trots op zijn. Dit werk willen ze aan anderen laten zien. In Bordfolio kunnen leerlingen werk "liken". Dit werk is dan zichtbaar voor alle leerlingen binnen de school. Andere leerlingen kunnen dit werk dan weer liken.

Het evaluatieportfolio wordt gebruikt om de ontwikkeling van de leerling te evalueren. Met Bordfolio kunnen leerkrachten met leerlingen tijdens portfoliogesprekken de vooruitgang evalueren. De verschillende soorten rapportages helpen om de ontwikkeling inzichtelijker te maken.

Naast deze 3 varianten worden er ook andere termen gebruikt als e-portfolio, talentportfolio, LOB dossier en loopbaandossier. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer.

Het mooie van Bordfolio is dat je vrij bent om het te gebruiken zoals je zelf wilt.


Tweet

Meer weten? Lees ook onze andere artikelen op onze blog en volg ons op Twitter.

Andere artikelen:

Even een update over nieuwe functionaliteit

Het inloggen van leerlingen is verbeterd. Na het kiezen van “Log in als school” kunnen leerlingen inloggen zonder emailadres. Als ze portfolio selecteren, daarna hun groep en dan hun foto hoeven ze alleen hun wachtwoord in te vullen. De rapportag... lees verder
-
Petrik de Heus

Meer gepersonaliseerd onderwijs met verbeterde groep functie

Heb je leerlingen in een plusklas zitten? Wil je activiteiten plannen voor een specifiekere doelg... lees verder
-
Petrik de Heus

60 dagen gratis proberen

Proberen is geheel vrijblijvend en kost niets.

Maak een account aan en ervaar zelf hoe prettig Bordfolio werkt.