-
Marek de Heus

Het is lente, tijd voor een nieuw rapport

Rapporten hebben we al vanaf het begin in Bordfolio.

Het begon met een tekst deel. Vervolgens werd het mogelijk om toetsresultaten en andere bestanden toe te voegen.

Nu hebben we wellicht een nog grotere verbetering: het toevoegen van beoordelingen.


Sommige scholen zijn vrijwel volledig afgestapt van het traditionele rapport. In plaats daarvan kiezen ze voor portfolio gesprekken: de leerling vertelt in het bijzijn van ouders en leerkracht over de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt gedurende de afgelopen periode.

Andere scholen willen wel een rapport, maar anders dan voorheen: geen cijfers, maar wel meer in detail kunnen aangeven hoe de leerling is gegroeid.

Voor deze tweede categorie hebben we iets nieuws. Samen met leerkrachten van de Emmaus uit Leidschendam hebben we een nieuw onderdeel aan het rapport toegevoegd: naast de tekst en eventuele toetsuitslagen, komt er nu een blok met beoordelingen.


Alles op basis van leerlijnen/doelen
Iedere beoordeling wordt gekoppeld aan een leerlijn/doel/tag. Net zoals je gewend bent in het portfolio en opdrachten deel in Bordfolio.

Je kunt op ieder niveau in de leerlijnen/doelen een beoordeling toevoegen. Dus bijvoorbeeld heel algemeen voor "Lezen", maar ook specifieker bijvoorbeeld "Lezen > Technisch lezen" of "Lezen > Technisch lezen > Ik herken mijn eigen naam".

Als school bepaal je zelf met hoeveel detail je de voortgang wilt vastleggen en communiceren.

Kies een leerlijn/doel waar je leerlingen op wilt beoordelen, de groen gekleurde heb je al gehad.


Beoordelingen invoeren
Beoordelingen invoeren kan heel snel en eenvoudig: je kiest de groep/klas, leerjaar en een leerlijn/doel. Vervolgens zie je alle leerlingen onder elkaar met de mogelijke beoordelingen er achter.

Voorgaande beoordelingen zijn reeds aangevinkt en hebben een gele achtergrond. Je klikt de nieuwe beoordelingen aan, opslaan en klaar.
Nieuwe beoordelingen invoeren, Arie had al een beoordeling.




Wanneer je een beoordeling invoert, kleurt de regel groen, zo zie je snel welke leerlingen je wel/niet gehad hebt.


De nieuwe beoordelingen komen automatisch op het eerst volgende rapport terecht. Wanneer het rapport gepubliceerd is, worden de cijfers definitief en kunnen deze niet meer worden aangepast.


Beoordelingsschaal
Maar wat als je een ander soort beoordeling wilt? Goed nieuws, ook hier ben je vrij in: als school bepaal je wat je gebruikt. Van "ik kan het nog niet" tot "ik kan het zelf en een ander erbij helpen" maar ook cijfers van 1 tot 10. Kortom, je bedenkt zelf een lijstje met mogelijke beoordelingen die passen bij de visie van je school.

Ook kun je meerdere beoordelingsschalen binnen je school gebruiken. Bijvoorbeeld: cijfers voor de bovenbouw en iets anders voor de andere groepen.


Hoe ziet het nieuwe rapport er uit?
Het rapport bevat de tekst en toetsuitslagen, zoals voorheen, daaronder komen de beoordelingen. Deze kun je open klikken om meer detail te zien.

Zo komen de beoordelingen in het rapport.

Wil je dit ook?

De rapport functie binnen Bordfolio biedt een aantal unieke voordelen: 
  • alles in één systeem, 
  • alles op basis van de leerdoelen die je al gebruikt,
  • naar wens aan te passen,
  • ruimte voor tekst, toetsuitslagen, beoordelingen, foto, video en meer.
  • werkt snel, prettig en gemakkelijk,
  • geen extra kosten als je al gebruik maakt van Bordfolio.
Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op en we zetten dit aan voor je school.





Tweet

Meer weten? Lees ook onze andere artikelen op onze blog en volg ons op Twitter.

Andere artikelen:

Nieuwe mijlpaal: 5000 stukken in de portfolio's!

Sinds onze lancering begin augustus zijn er nu al meer dan 5000 stukken geupload. En ook het digitale planbord wordt volop gebruikt. Er zijn al bijna 9000 activiteiten gekozen!
-
Petrik de Heus

Deel portfolio's met ouders

Heb je een portfoliogesprek gehad met de ouders en willen ze ook toegang tot het portfolio van hun kinderen? Een veel gevraagde functionaliteit van scholen is het kunnen delen van een portfolio met ouders. Leerkrachten hebben portfoliogesprekken ... lees verder
-
Petrik de Heus

60 dagen gratis proberen

Proberen is geheel vrijblijvend en kost niets.

Maak een account aan en ervaar zelf hoe prettig Bordfolio werkt.